Karriären av Ingvar Oldsberg

Ingvars karriär efter skolan

Ingvar Oldsbergs karriär startade direkt efter han tagit studenten år 1965, med att gå lumpen. Ingvar inledde då en militär grundutbildning som sjukvårdare på Älvsborgs regemente i Borås. Han trivdes bra med detta men kände att han ville gå helt andra banor.

Började som sportjournalist och fotbollskommentator

Ingvar fick en anställning på SVT år 1972 men då som Sportjournalist. Han hade genom hela sitt liv varit idrottsintresserad och främst inom fotboll. Det var därför en ypperligt stor möjlighet för Ingvar att komma in i TV-branschen. Folk hade sagt redan när han var liten att Ingvar skulle bli en sportjournalist. På vägen till skolan roade han sig med att låtsasreferera fotbollsmatcher tillsammans med dåvarande hjältarna Gren och Nordahl som kommenterade matcherna. Ingvar säger att tanterna på gatan sa att han var galen. I så fall var det en galenskap som sedan ledde till en karriär som sportjournalist och kommentator.

SVT

Efter en relativt lång tid som fotbollskommentator och sportjournalist började det övergå till programledare. Ingvar Oldsberg var en underhållare ända från starten, vilket dem flesta snabbt märke. Det var underhållningsprogram Ingvar skulle leda vilket det snabbt övergick till. Han började leda program som ”Oss skojare emellan”, ”Bell & Bom”, ”Avenyn upp och ner”, ”Oldsberg – för närvarande” samt ”Tipsextra”. Ingvar blev snabbt populär bland folket och alla ville se mer av honom. Det populäraste programmet blev ”På spåret” vilket Ingvar höll i från 1987 fram till 2009. Han säger själv att anledningen till varför det blev en sådan succé ligger bland annat i hans uppväxt. Tillsammans med Ingvars mor och far reste dem väldigt mycket, samtidigt som han tvingades göra alla läxor. Detta ledde snabbt till en god allmänbildning vilket var en egenskap som behövdes till ”På spåret”.

TV4

Ingvar inledde sitt samarbete med TV4 tillsammans med Björn Hellberg och programmet Sverigequizen, där dem besökte olika delar i Sverige samtidigt som de ställde frågor om platsen. Detta blev snabbt populärt och lockade till sig många tittare. Ingvar Oldsberg fick chansen att ta över Bingolotto år 2013 efter kändisen Marie Serneholt som tidigare hade lett programmet. Leif ”Loket” Olsson inledde Bingolotto vilket blev ett av Sveriges största lotterier under modern tid. Trots detta ökade tittarsiffrorna med 30% när Ingvar Oldsberg tog över programmet som programledare.